Endodontologie
op basis van 1210 beoordelingen
Last van een pijnlijke tand? Of een tand die gevoelig is bij het drinken van koude of warme dranken? Dan is er mogelijk sprake van een ontsteking of infectie in de wortel van de tand. Een wortelkanaalbehandeling bij Pauw & Co kan dan uitkomst bieden.
Diep in de tand
Endodontologie is de tak van de tandheelkunde die zich bezighoudt met de behandeling van de zachte weefsels in de tanden, ook wel bekend als het tandmerg of de pulpa. De ontsteking is zichtbaar op een röntgenfoto. Zodra je in de stoel ligt, stelt de tandarts een grondige diagnose van de tand en de oorzaak van de infectie of de ontsteking.
Wortelkanaalbehandeling
Tijdens de wortelkanaalbehandeling verdooft de tandarts de tand om vervolgens via een opening in de tand toegang te krijgen tot het geïnfecteerde deel en de wortelkanalen. De tandarts reinigt en desinfecteert alles grondig en sluit de tand daarna weer af.
Meestgestelde vragen
Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?
De tandarts doet er alles aan om de wortelkanaalbehandeling voor jou zo prettig mogelijk te laten verlopen. Je tand wordt verdoofd en de tandarts communiceert helder over de behandeling en de nazorg.
Waarom is een wortelkanaalbehandeling nodig?
Een ontsteking of infectie kan veel pijn veroorzaken. Ook kun je koorts krijgen en last hebben van een opgezwollen wang. De wortelkanaalbehandeling helpt tegen pijnklachten en is noodzakelijk om te voorkomen dat de ontsteking uitbreidt naar het kaakbot of de weke delen van de mond. Bij uitstel van de behandeling loop je het risico dat het kaakbot afsterft en je mogelijk tanden en kiezen verliest.
Wat is het alternatief voor een wortelkanaalbehandeling?
De geïnfecteerde tand trekken is het enige alternatief, maar dit heeft doorgaans niet onze voorkeur. Onze aanpak is gericht op behoud van je natuurlijke gebit.
Is de pijn meteen verdwenen na de wortelkanaalbehandeling?
De meeste patiënten voelen zich meteen al een stuk beter. Het kan echter zijn dat je nog enkele dagen tot een week napijn houdt. In dat geval adviseren we een pijnstiller.
Wat kan ik zelf doen om te voorkomen dat een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is?
Gaatjes en vullingen voorkomen door het gebit goed schoon te houden en het aantal 'zoetmomenten' te beperken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk advies van de preventieassistente/mondhygiëniste. Voor een goede mondhygiëne zijn dagelijks elektrisch poetsen en rageren (de overtreffende trap van stokeren) essentieel. Wanneer er al gaatjes aanwezig zijn dan is het belangrijk om die tijdig te laten behandelen. De periodieke controle draagt bij aan vroegtijdige signalering, waardoor je de kans op schade aan een zenuw en een wortelkanaalbehandeling kunt verkleinen.
Kan de tand na behandeling opnieuw geïnfecteerd worden?
Dat kan in enkele gevallen gebeuren. Bij herinfectie krijg je een verwijzing naar de kaakchirurg of endodontoloog, een specialist op het gebied van wortelkanaalbehandelingen.